Taylor & Boyd, Winners at RICS Awards 2017: Bishop's Gate Hotel (Tourism & Leisure), Brooke Park (Community Benefit), Arvalee School & Resource Centre (Design Through Innovation); Winner at European Healthcare Design 2017: NHS Healthcare Design: Radiotherapy Centre, Altnagelvin Hospital

Upper Ardoyne Community Centre

 

Here Taylor & Boyd designed the civil and structural engineering for a purpose-built community centre and retail unit on a brown field site within a residential area. The centre provides facilities that include multi-use meeting rooms, offices and beauty treatment rooms. The development also includes car parking and an enclosed landscaped area to the rear of the complex.

The building is a two-storey steel-framed and masonry-clad, founded on reinforced concrete traditional pad and strip foundations, placed on trench fill taken to firm bearing level.

The ground floor was formed using suspended pre-cast floor units supported on masonry sub-walls. The first floor was formed using pre-cast floor units supported on the steel frame.

A lift serves the ground and first-floor levels. The masonry walls to the lift shaft are supported on a reinforced concrete lift pit.

The duo-pitch “butterfly” roof was formed using insulated cladding panels on galvanised metal purlins fixed to the steel frame.

The adjacent single-storey retail unit is a three-bay portal steel building with masonry cladding.

View More Projects

Taylor & Boyd LLP is a registered partnership in Northern Ireland.
Registration number NILLP25.
Registered address: 107 Malone Avenue | Belfast | BT9 6EQ

Designed and built by Pale Blue Dot Creative.