We hope to recruit a graduate structural engineer to work in our Belfast office. If you have two years' experience working in an engineering consultancy firm and would like to discuss this opportunity, please contact Steven Sloan at 028 9066 7951. Taylor & Boyd, Winners at RICS Awards 2017: Bishop's Gate Hotel (Tourism & Leisure), Brooke Park (Community Benefit), Arvalee School & Resource Centre (Design Through Innovation); Winner at European Healthcare Design 2017: NHS Healthcare Design: Radiotherapy Centre, Altnagelvin Hospital

Rivers Agency Headquarters, Loughry

This new two-storey office block with partial basement sits on pad-and-strip foundations on trench-fill concrete due to weak subsoils. It is steel-framed with a portalised roof structure and the ground floor slab is of suspended precast concrete due to variable and sloping ground conditions. The first-floor slab is of composite metal deck on primary and secondary beams. The basement has a partial reinforced concrete retaining wall around three sides. Side walls and roof finishes are horizontally-spanning composite panels fixed to secondary steelwork.

Full-height glazing panels occurs every five metres in the side walls, with gables fully glazed and supported off a steel box-section frame. The side walls and roof overhang main frame gables by approximately 1500mm.

A steel-framed feature staircase was designed in the entrance lobby and tied into the main frame with no visible columns.

External site works comprise a new carpark, pathways around the building and associated drainage.

A full BIM model was produced and coordinated between the architect, structural engineer and M&E Engineers. The project was designed to achieve BREEAM “Excellent”.

View More Projects

Taylor & Boyd LLP is a registered partnership in Northern Ireland.
Registration number NILLP25.
Registered address: 107 Malone Avenue | Belfast | BT9 6EQ

Designed and built by Pale Blue Dot Creative.