We hope to recruit a graduate structural engineer to work in our Belfast office. If you have two years' experience working in an engineering consultancy firm and would like to discuss this opportunity, please contact Steven Sloan at 028 9066 7951. Taylor & Boyd, Winners at RICS Awards 2017: Bishop's Gate Hotel (Tourism & Leisure), Brooke Park (Community Benefit), Arvalee School & Resource Centre (Design Through Innovation); Winner at European Healthcare Design 2017: NHS Healthcare Design: Radiotherapy Centre, Altnagelvin Hospital

Recycling Centre, Learmount Road, Claudy

 

Established on a flat site, this new recycling centre required Taylor & Boyd to design engineering for reinforced concrete ramps and a semi-circular road/platform from which the public can access various skips placed between elevated nibs projecting from the inner curve. Heavy vehicles service the skips at a lower level from a concrete turning area at the centre of the scheme.

Access is also provided from the raised platform to a covered area with curvilinear mono-pitch roof on the outer curve, in which materials including cardboard, glass, white goods, plastics, etc. are deposited.

A small steel-framed building on traditional strip/pad foundations was designed for staff lockers, changing facilities, restroom, toilet, etc.

The project involved retaining structures, ramps, guardrails and surfacing, with a fully integrated weighbridge.

Foul sewage drains through a percolation area to a Biodisc sceptic tank. Storm drainage passes through a petrol interceptor into the Faughan River.

There were no changes to the Learmount Road but the entrance to the amenity was resited and a car park established.

Taylor & Boyd liaised closely with Derry City Council to realise the Council’s proposal and create an innovative and efficient facility within budget and programme.

View More Projects

Taylor & Boyd LLP is a registered partnership in Northern Ireland.
Registration number NILLP25.
Registered address: 107 Malone Avenue | Belfast | BT9 6EQ

Designed and built by Pale Blue Dot Creative.